Странице

петак, 27. фебруар 2015.

10 činjenica o montažnim kućama

koje treba da znate pre donošenja odluke


Kada su u pitanju montažne kuće, najčešće se spominju prednosti kao što su: 

Ako niste sigurni da li je ovaj način gradnje pravi izbor za vas, možda će vam ovih 10 činjenica pomoći da odlučite.

montažna kuća


1. Montažne kuće nisu novotarija. Iako su veliku popularnost dostigle u poslednje 2 decenije, sama ideja potiče još iz 17.veka. Prvu ekspanziju doživele su početkom 20. veka, kada su počeli da se prodaju setovi za izgradnju kuća. Isporučivane su u delovima budućim vlasnicima, koji su ih sami sklapali ili angažovali lokalne radnike da to urade umesto njih. O istorijatu montažnih kuća pisali smo u ovom tekstu.

2. Postoje dva tipa montažnih kuća: kompaktne i modularne. Modularne kuće se skoro u potpunosti rade u fabrici. Isporučuju se sa ugrađenim prozorima, vratima, čak i delimično završenim unutrašnjim radovima. Delovi se sklapaju na postavljenom temelju.
Za kompaktne kuće, koje su prisutne na našem tržištu, svi delovi se takođe proizvode u fabrici. Razlika je u tome što se isporučuju odvojeno. Na licu mesta se ugrađuju PVC prozori i vrata, a po završetku spoljnih radova prelazi se na unutrašnje.

izgradnja modularne kuće


3. Montažne kuće ne moraju da budu tipske. Firme koje se bave proizvodnjom i izgradnjom će vam ponuditi postojeće projekte i idejna rešenja. Ali, u svakom slučaju, izmene su moguće i kuća može da izgleda baš onako kako ste je zamislili. Individualni projekti prilagođavaju se zahtevima klijenta.

4. Montažna kuća olakšava vam donošenje odluka. Koliko god uživali u osmišljavanju i planiranju svog doma, nekad je bolje imati manje opcija na raspolaganju kako bismo odluku lakše doneli. Ove kuće nude vam mogućnost da već postojeće rešenje prilagodite sebi i svojim potrebama, i da se fokusirate na ono što vam je zaista bitno.

5. Izgradnja montažne kuće traje kraće od klasične gradnje. Delovi se izrađuju u fabrici, a za to vreme na lokaciji gde će biti postavljenja može da se uradi temelj, i ostali pripremni radovi. Procenjuje se da je ušteda u vremenu dva do tri puta veća. Posebno treba naglasiti da je montažna kuća gotov proizvod. Sa klasičnom gradnjom uvek ima nešto što treba doraditi ili završiti, pa se često dešava da ljudi završe 80% kuće, a onda ostatak bude nedovršen godinama.

izrada elemenata za montažnu kuću


6. Montažne kuće koštaju manje. Mada, i za njihovu izgradnju treba vam plac, dozvola, priključci za vodu, struju, kanalizaciju... Ali cena kvadrata završene kuće je svakako manja. Sa firmom koja izvodi radove možete da dogovorite da li želite komplet završenu kuću ili radove zaključno sa "sivom fazom". Možete da dogovorite i izgradnju kuće sa centralnim grejanjem. Cena jeste malo veća, ali je svakako investicija koja se brzo isplati. Cenovnik izgradnje montažnih kuća pogledajte ovde.

7. Gradnjom montažne kuće čuvate i životnu sredinu:
  • Za njihove delove se koriste materijali poput drveta i smole
  • Delovi se izrađuju u fabrici, pa je građevinski otpad sveden na minimum.
  • Zbog dobre izolacije i kvalitetne PVC i alu stolarije koja se u njih ugrađuje, troše manje energije za zagrevanje ili hlađenje prostorija.
  • Trend u svetu je da se za izradu elemenata montažnih kuća koriste reciklirani materijali, pa je realno očekivati da će se taj trend proširiti i na naše podneblje.


8. Troškove izgradnje je lakše predvideti nego kod klasične gradnje. Svi projekti, merenja, izdaci, proračunati su pre nego što se krene sa izradom kuće. Nema usputnih menjanja i dorade, tako da u startu znate koliko će vas kuća koštati, i ta cifra ostaje fiksna.

projektujte kuću po želji


9. Pored troškova, i vreme gradnje se preciznije može isplanirati. Uticaj vremenskih uslova sveden je na minimum, jer se većina posla obavlja u fabrici, u zatvorenom. Nema odlaganja, pauze, radnika koji nisu došli na gradilište...

10. Izmene i dorade moguće su i na montažnoj kući. Možete da startujete sa manjom kvadraturom, ali da se projekat napravi tako da je kasnije lako izvesti proširenje. Na prvi pogled deluje da klasična gradnja daje više slobode po ovom pitanju, ali ni na zidanoj kući nije lako napraviti bilo kakve izmene bez rušenja zidova.


Montažne kuće nude brojne mogućnosti


Na vama je samo da odlučite da li želite kućicu iz bajke...



...ili iz naučno-fantastičnog filma.



2 коментара:

  1. Dobro je znati sve ove cinjenice o montaznim kucama. Nije lako odluciti se na jedan tako vazan korak kao sto je gradnja kuce, ali uz jasna i precizna objasnjenje, a i strucnu pomoc profesionalaca, odluku je lakse doneti.

    ОдговориИзбриши
  2. Kad planiramo da gradimo kucu kod vecine nas je cena ogranicavajuci faktor sta zelimo
    napraviti.Postoji dilema koji tip kuce praviti klasicnom gradnjom ili opredeliti se za montaznu kucu.Oba nacina gradnje imaju svoje prednosti i mane, klasicna gradnja traje duze i skuplja je dok izgradnja montazne ide bze i jeftinija je ali ako smo u dilemi treba se obratiti onima koji se tim poslom bave kako se kasnije ne bi kajali.

    ОдговориИзбриши